Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (2024)

Pod označením „QN“ se u Samsungu skrývá technologie miniLED. Ve stručnosti řečeno, měla by mít vyšší jas a lepší kontrast. Jak moc výrazný rozdíl to je? A přináší ještě nějaké další výhody?

  • Parametry
  • Vzhled
  • Obraz
  • Systém
  • Zvuk
  • Alternativy
  • Doporučené nastavení
  • Podporované typy souborů

Parametry

Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (1)

Rozlišení4K
Obnovovací frekvence100 Hz
PodsvíceníDirect
HDMI4
Průměrná doba odezvy8 ms
Local dimmingano
Zobrazovací technologieminiLED
Typ paneluVA
Podpora HDR10ano
Podpora HDR10+ano
Podpora Dolby Visionne
Podpora HLGano
Uvedení na trh2023
Barevná hloubka10 bitů
Pokrytí spektra DCI-P392 %
Pokrytí spektra Rec.202072 %
Výška70,6 cm
Šířka122,7 cm
Hloubka2,6 cm
Výška (včetně podstavce)76,8 cm
Šířka (včetně podstavce)122,7 cm
Hloubka (včetně podstavce)25,3 cm
Váha20,2 kg
Odhadovaná spotřeba za 1 000 hodin77 kWh
Odhadovaná spotřeba za 1 000 hodin (HDR)155 kWh
Duální tv tunerano
Wi-Fiano
Síťový vstupano
USB (počet)2
Bluetoothano
Input lag v herním módu9 ms
Audio výkon60 W
Typ reproduktoru2.2.2

V rámci modelu QN85C je relativně standardní, začíná na 55 palcích a končí na 85. Což si myslím, že uspokojí naprostou většinu zájemců o tento televizor. Určitě by bylo příjemné, kdyby měli i 43 nebo 50 palců (naštěstí je najdete u QN90C), protože občas požadavek na kvalitní tv v tomto rozměru zaznamenám. Ale není jich mnoho a globálně chápu rozhodnutí Samsungu soustředit se na větší velikosti.

  • Samsung QE55QN85C– 55″
  • Samsung QE65QN85C – 65″
  • Samsung QE75QN85C – 75″
  • Samsung QE85QN85C – 85″

Vzhled

Standardní vzhled pro moderní televizor, raději než se ho snažit subjektivně hodnotit doplním svoje postřehy. Stojan je zase umístěn ve středu obrazovky, u 55 palců má 25 cm hloubku a 37 cm šířku. To jsou stejné rozměry jako u Q80C. I pro umístění soundbaru (u velikosti 55 palců) máte stejný rozměr – šest centimetrů. Což znamená, že i relativně větší soundbar typu Samsung HW-Q800C se (těsně) vejde a nebude rušit přesahem do obrazovky televizoru. Stojan váží cca 3 kg, což je o 20 % více než u Q80C. Vzhledem k tomu, že rozměry i váha jsou de facto stejné, tak z toho cítíte jak si dal Samsung na QN85C o trochu víc záležet. I když je noha podstavce je relativně těžká, líbí se mi jak má ze spodní strany několik pogumovaných bodů. Takže si nepoškodíte nábytek a zároveň stojan neklouže po případném hladkém povrchu.

I nabídka konektivity je stejná jako u Q80C. To znamená čtyři HDMI porty (všechny podporují standard HDMI 2.1) a dva porty USB (v obou případech jde o USB 2.0). A zbytek je klasika v podání anténního vstupu, CI slotu, digitálního optického výstupu a síťového portu. Ten je 100 Mbitový. Pokud chcete vyšší rychlost musíte využít Wi-Fi nebo triku s redukcí LAN konektoru na USB, kde se dostanete většinou přes 200 Mbitů. Ještě doplním, že Samsung již několik let nenabízí port pro připojení sluchátek (klasický jack).

Všechny konektory ústí do strany, dozadu je jen konektor napájení. Pokud budete mít televizor položený na nábytku bude ke všem z nich snadný přístup. Bohužel při montáži na stěnu se k nim budete dostávat hůře. To je daň za tenké tělo současných televizorů.

Obraz

Pozor na fakt, že zatímco v Evropě má komplet QN řada (Q85C, QN90C, QN95C) VA panel, tak minimálně v Americe (i Jižní) jsou to často IPS panely. Proto se i hodnocení a recenze na tyto televizory dost různí. Rozhodně doporučuji, ať si před koupí přečtete více názorů a pohledu, ale jen si vždy ověřte pro jakou zemi je určený model televizoru o kterém je recenze.

Samsung má ve svojí nabídce několik velmi zajímavých kousků, které v jeho nabídce díky zajímavě nastavené ceně ční nad ostatními. A vypadá to, že QN85C bude jedním z nich. Jen v rychlosti: 100 Hz VA panel, stovky zón u lokálního tlumení – to znamená že je tu přímé podsvícení, vysoký jas i pokrytí barevného spektra díky QLED. Panel je rovněž plně 10 bitový, takže barevné přechody jsou ještě hladší.

Barvy

Jsou výtečné. QLED prostě bohaté a syté barvy, stejně jako široké pokrytí barevného spektra umí. Jeho hodnoty jsou také už několik let na víceméně podobné úrovni. V tomto případě se měření pohybují okolo 94 % pro DCI-P3 a cca 73 % u Rec.2020. V tuto chvíli je důležitější pokrytí u DCI-P3, protože v tomto standardu je natočena většina současné produkce. Zastoupení Rec.2020 je výrazně menší, ale to se nejspíše bude postupem času měnit. Výhodou je v tomto případě i plně 10 bitový panel, takže i přechody barev jsou jistější než u nižších řad.

Kontrast

Díky bohu, že VA panel. Podání černé má výrazně lepší než IPS a z toho plyne i vyšší kontrast. Pochopitelně záleží na typu scény. Klidně to mohou být vyšší desetitisíce ku jedné (v měřeních se objevují i čísla jako 40 000 : 1), a taky to může být stěží 1 000 : 1. Nicméně cca 500 jednotlivých zón pro lokální tlumení společně s relativně vyladěným algoritmem od Samsungu dělá svoje. Pořád platí, že samotný počet zón je jen jednou ze složek co určuje kompletní dojem z obrazu, ale u QN85C najdete relativně málo prosvítajícího podsvícení (bloomingu).

Je to dáno i přístupem Samsungu, který preferuje co nejhlubší černou i za cenu ztráty části detailů ve tmavých scénách. Čím více televizi sledujete „z boku“, tím víc je podsvícení patrné. Skutečně rušivé je to však za podmínek, kdy už stejně kvůli velkému úhlu není sledování tv příjemné. Mimochodem, díky tomu že televize nemá antireflexní vrstvu pro lepší zvládání odlesků světla má v některých scénách i vyšší kontrast než QN90C nebo QN95C.

Když se přesuneme na jas, ten dokáže překonat (opět záleží na typu scény) dokáže překonat 1 000 nitů. To je oproti Q80C skoro o jednu třetinu více. Připomenu, že jas není lineární veličina. To znamená, že jeho nárůst o 5 – 10 % nedokáže většina lidí skoro rozpoznat. Mezi 600-700 nity vs 1 000 + nitů však rozdíl poznáte. Dovolím si tvrdit, že je to naprosto dostatečná hodnota pro sledování i za pravého poledne. Jediné co by tv dokázalo rozhodit je hodně světelných odlesků, protože nemá antireflexní vrstvu.

Novinku oproti nižším řadám je obrazový procesor. Nazývá se Neural Quantum Processor 4K a oproti Quantum Processor 4K, který měli nižší řady přináší možnost HDR tone mappingu. Kromě toho by měl mít i lepší upscaling a práci s detaily. To je něco co se velmi těžce hodnotí, protože v různým scénách je rozdíl mezi dvěma procesory různý, ale já bych procento či dvě do celkového hodnocení obrazu za lepší procesor přidal. Přístroj má klasické pozorovací úhly. Samsung tomu říká široúhlý, vylepšená verze je „ultra široký pozorovací úhel“, který začíná od QN90C. Pokud máte pohovku či křesla naproti tv, tak s nimi nebudete mít problém. Ani při pohledu mírně ze strany.

HDR

U Samsungu se situace nemění. Dolby Vision není podporováno a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v blízkých letech změnit. Ale uvidíme, o OLED Samsung taky dlouho tvrdil, že to není ta správná technologie a situace na trhu ho donutila přidat do nabídky velice povedené QD-OLED kousky. Co chybějící Dolby Vision znamená? Jde o jeden ze dvou nejlepších (dost možná i nejlepší) HDR formátů. Tím druhým je HDR10+, který Samsung podporuje. Nicméně podpora na straně tvůrců filmů a seriálů je u HDR10+ asi setinová oproti Dolby Vision.

Takže pokud chcete mít filmy v opravdu top kvalitě, tak vám malý kousek bude chybět. Místo v Dolby Vision je totiž Samsung zobrazí v HDR10. QN85C už dokáže zobrazit velmi hezký HDR obraz, takže by mi u Dolby Vision rozhodně slušelo. I v HDR10 bude film vypadat pěkně, ale tak pěkné jako u Dolby Vision to nebude. Tady je dobré se zamyslet jestli sledujete film kvůli ději nebo si chcete vychutnat co nejkrásnější obraz. Podle toho bych hodnotil jak moc Dolby Vision chybí.

Plynulost obrazu

Se ztvárněním pohybových scén jsem byl spokojenější než u Q80C. Obě mají 100 Hz panel, ale rozdíl je možná způsoben odlišnou verzí obrazového procesoru. Stejně jako u ostatních Samsungů platí, že pokud si zapnete softwarové funkce pro zlepšení plynulosti obrazu, tak se na obrazovce začne objevovat více artefaktů (deformací). Když se na to soustředíte tak je vidíte, ale při běžném sledování je četnost jejich rozpoznání relativně malá.

QN85C má pochopitelně i funkci BFI (Black Frame Insertion), což je právě jedno ze softwarových vylepšení plynulosti obrazu. Vede však k lehké ztrátě jasu (logicky, když se část snímků zobrazuje čistě černých) a jak jsem zmínil výše, dokáže občas způsobit deformaci obrazu. Osobně doporučuji nechat práci na čistě na 100 Hz panelu a moc mu softwarově nepomáhat.

Herní televize

U Samsungu se mi líbí, že všechny potřebné funkce pro hráče her nabídne relativně na začátku svojí nabídky. A s dražším televizorem máte (většinou 🙂 ) lepší obraz a zvuk, ale věci jako HDMI 2.1 porty, podpora VRR (FreeSync Premium Pro – lze mít variabilní snímkovou frekvenci a HDR současně), nízký input lag a „herní menu“ jsou pořád stejné.

Herní menu, je v posledních letech standard snad u všech značek. Vyvoláte ho tak, že zmáčknete a podržíte tlačítko „play/pause“. Můžete v něm zvolit jaký styl hry hrajete (RPG, střílečka, atd..), většina nastavení je věnovaná plynulosti obrazu. Kterou můžete dále zvětšovat za cenu snížení jasu a kontrastu. Nebo naopak zvolit takové nastavení kontrastů aby byly více patrné objekty (nebo protihráči) schované ve stínech. Nároční hráči to prý ocení. Nemám na tomto poli velkou zkušenost, tak nemohu potvrdit. Také si můžete zapnout virtuální zaměřovač uprostřed obrazovky (a zvolit si jeho barvu). Ve spodní části menu pak vždy vidíte aktuální rozlišení, snímkovou frekvenci, a info zda je zapnuté HDR a VRR.

Systém

Stejně jako loni, i letos došlo k menšímu číselnému posunu v označení verze operačního systému. Z 6.5 na 7.0. To naznačuje, že nedošlo k žádným zásadním změnám. A z mého pohledu je těch změn ještě méně, než kolik jich bylo loni. Vizuálně vypadá úplně stejně jako loňská verze.

Na domovské obrazovce se vám po levé straně zobrazí menu s hledání, na většině obrazovky jsou dlaždice v několika řádcích. První vás dovede na seznam aplikací s tím, že několik nejpoužívanějších máte dostupných ihned pod zrychlenou volbou. Nižší řádky obsahují konkrétní aplikaci (Netflix, HBO atd..) a v ní seznam rozkoukaných nebo doporučených filmů.

Co se mi líbí, že se to celé relativně rychle načte a pohyb v menu je plynulý. Pokud máte někdo zkušenost s AndroidTV s větším množstvím nainstalovaných aplikací tak víte na co narážím. U Androidu takové rychlost rozhodně není. Ale na druhou stranu, s loňskou verzí operačního Tizenu 6.5 přeci jen ke zpomalení oproti těm předchozím generacím došlo. Zejména po startu tv. Je to rychlejší než Android, ale pokud jste zvyklý na Tizen z let 2018-2021 tak je zpomalení citelné.

Když sledujete film, tak můžete ve spodní části obrazovky vyvolat rychlé menu ve kterém je možné změnit zvukový výstup (bezdrátová sluchátka, repro televizoru, domácí kino atd..), nastavit sleep timer (čas po kterém se televize vypne) nebo zvolit režim obrazu atd… Pochopitelně můžete měnit pořadí ikon, i je odebírat a přidávat nové. Každý si pak může rychlé menu upravit podle sebe. Vtipné je, jak vás televizor varuje že změnou režimu obrazu může dojít ke zvýšení spotřeby. Opět platí to co jsem napsal o pár řádků výše. Je to snadné a uživatelsky příjemné. Vím, že se už několik let opakuji, ale Samsung (Tizen) a LG (webOS) jsou za mě uživatelsky nejpříjemnější operační systémy.

Vestavěný přehrávač souborů funguje solidně. Po načtení USB disku se zobrazí jeho obsah klasickým způsobem. To jest prvně složky, poté soubory. Vše abecedně řazeno – způsob řazení pochopitelně můžete změnit. Při sledování filmu můžete snadno přecházet mezi jeho kapitolami, vybrat titulky (a jejich zpoždění, velikost, kódování / diakritiku, font, barvu atd…).

Do televize si můžete stáhnout i různé hry. Jedná se většinou o základní závody nebo různé skákačky. Osobně neznám nikoho kdo by je hrál, ale ta možnost tu je. Pochopitelně je vše zdarma.

Máme tu i vestavěný internetový prohlížeč. Jak obvykle je to taková nouzovka, prohlížet v tom webové stránky jdou, ale je to docela pomalé. Nicméně všechna videa i obrázky se v pořádku načítají.

Zachována zůstává podpora Apple AirPlay 2, bohužel podpora všemožných chytrých pomocníků do domácnosti – Google Assistant, Amazon Alexa atd… aktuálně není pro evropský trh. Snad se to v budoucnu pomocí některého z updatů změní. Na druhou stranu je u nás využití těchto technologických hraček výrazně menší než v zahraničí.

Důležité je také zmínit, že v našich lokálních podmínkách má Tizen opravdu širokou podporu mezi lokálními produkty. Disney+, Netflix, Youtube atd.. nikoho nepřekapí, to je samozřejmé u všechn značek. Ale Voyo, O2 tv, T-mobile TV Go, Kuki, Seznam.Tv, Mall.tv, Lepsi.tv, sledovani.tv, telly, isport.cz a mnoho dalších co Samsung u Tizenu má, zas tak běžné nejsou.

Všechny televizory z řady QLED (tedy i miniLED QN85C) nabízí virtuálního asistenta Bixbyho. Kdo vlastní mobilní telefon od Samsungu, tak ho nejspíše zná. Pro ty ostatní, vysvětlím že se jedná o službu podobnou Siri od Applu, Alexe od Amazonu či Google Assistant. Bohužel komunikuje pouze anglicky. Umí toho docela hodně – „open Netflix“, „close Disney+“, „change source to HDMI 3“ atd… V praxi však většinu věcí uděláte podobně rychle s dálkovým ovladačem, navíc hlasové ovládání není tak snadné. Pokud máte v místnosti malé (a hlasité) děti. Ale možná jsem jen staromilec a skeptik 🙂

Dálkové ovládání má (stejně jako loni) malý solární panel. Vtipná věc, je že je na zadní straně. Chápu, že z pohledu designu je to pochopitelné, ale z pohledu praktičnosti to smysl nedává. Aby fungoval a ovladač se skrze něj dobíjel, musíte ho mít aspoň čas od času otočený vzhůru nohama. Naštěstí lze tuhle hru na ekologii vyřešit za pomoci USB-C kabelu, kterým lze ovladač nabít. Za to si Samsung zaslouží pochvalu a osobně mi to dává mnohem větší smysl než dobíjení skrze solární panel. Ještě doplním že USB-C kabel není součástí balení, ale většina domácností ho doma mít bude. Oproti loňské QN85B je dálkové ovládání o trochu menší, konkrétně dva centimetry na výšku. Funkcionalita a ovládací tlačítka zůstali stejné jako u loňského modelu. Za sebe vítám samostatná tlačítka pro aplikace Netflixu a Disney+.

Budu to zmiňovat ještě dále v textu, ale opakování je matka moudrosti. Samsung už mnoho let nepodporuje kodek xvid. Co to znamená? Typicky se jedná o starší filmy ve velikosti “1 CD”, které jste možná někdy stahovali ze služeb typu uložto. Znám hodně lidí, co tak mají uloženou sbírku pohádek či jiné poklady. Na druhou stranu se jedná o skutečně prehistorický kodek (v dnešní době) a filmy v něm uložené nevypadají na velkých televizorech vůbec dobře. Posledních deset let se však tento kodek skoro nevyužívá. Další věcí s kterou si Samsungu neumí poradit je zvuk ve formátu DTS. Opět se týká převážně některých “stažených filmů” a také některé Blu-ray disky mají zvuk v tomto formátu. Pokud netušíte co tyto zkratky znamenají, nejspíš to na vás nebude mít žádný dopad.

Má dvojitý tuner, ale pozor! Stejně jako ostatní letošní Samsungy neumí (v ČR, třeba německé modely do umí) nahrávat televizní vysílání. Dvojitý tuner tak využijete jen pro funkci PiP – PictureinPicture, kdy se vám na obrazovce mohou zobrazit současně dva různé televizní kanály.

Energetický štítek

U energetického štítku vás může zarazit relativně vysoká hodnota F. Nebojte se. Před dvěma roky došlo ke změně škály u energetických štítků. A de facto všechny současné televizory mají třídu G nebo F. Reálná spotřeba hodně závisí od nastavení jasu a dalších možností obrazu. Osobně bych počítal s nějakými 120 kWh za 1 000 hodin. Pokud sledujete televizi v průměru cca 5 hodin denně, bude se jednat o roční spotřebu zhruba 240 kWh. Celková částka závisí na vaší ceně za elektřinu (a ta se nyní může hodně, lišit podle toho zda máte fixovanou cenu, nebo platíte aktuální vysoké ceny). Ale když budu brát v potaz cenu dejme tomu 6 Kč za kWh, tak za provoz televizoru dáte ročně zhruba 1 500 Kč.

Pokud se pozorně podíváte na energetický štítek, tak vás možná překvapí výrazně nižší spotřeba u HDR oproti klasickým QLED, například Q80C. Nižší spotřeba je (u stejné technologie) většinou jednoduchým indikátorem toho, že model s nižší spotřebou má i nižší jas. MiniLED jsou však mnohem energeticky úsp*rnější a proto mohou mít nižší spotřebu a přitom vyšší jas.

Zvuk

Šestice reproduktorů (2.2.2) o výkonu 60 W už dokáže udělat solidní zvukovou kulisu. Díky jejich rozmístění a technologii OTS (Object Tracking Sound), která se snaží analyzovat přehrávanou scénu a tomu i přizpůsobit zdroj zvuku. Díky tomu je celkový dojem z audio schopností televizoru vážně pozitivní. Jasně, pořád dává smysl solidní soundbar za cca 10 000 Kč, který zvuk posune o úroveň dále. Ale pokud jste byli doposud zvyklí na běžné 2.0 stereo, tak bude překvapeni. Samozřejmě je možné koupit soundbar přímo od Samsungu a pomocí technologie Q-Symphony ho „propojit“ s reproduktory u televizoru.

Z audio formátu je tu klasika v podobě Dolby Digital a Dolby Atmos. Jelikož se jedná o systém 2.2.2, tak má i dva reproduktory které míří vzhůru a dle specifikace Samsungu tedy televizor dokáže Atmos i přehrát. Výsledný dojem se zdaleka nerovná tomu jako když jste v kinosále s desítkami reproduktorů. Ale na poměry televizorů je výsledek velmi slušný.

Samsung TV a sluchátka

Poslední dobou se ke mě dostalo několik dotazů na to, zda je možné k novým televizorům od Samsungu nějak připojit klasická sluchátka (případně jiné analogové audio zařízení). Samsungy totiž již pár let nemají klasický sluchátkový 3,5 mm jack. První možností je samozřejmě využít Bluetooth sluchátka. Někdo však může mít kvalitní a drahá klasická kabelová sluchátka a nová se mu nechtějí kupovat.

Tady může pomoci věcička, která se jmenuje digitálně analogový převodník (zkratka DAC). Tu propojíte skrze digitální optický audio výstup se svojí televizí a z „druhé strany“ DAC zapojíte sluchátka. DAC potřebuje napájení, takže do ní jde ještě napájecí kabel. Rozměry DAC jsou v pár centimetrech, nemusíte se bát, že by zabíral mnoho místa. A cena? Začíná na 300 – 400 Kč, s tím že jsou k dispozici i převodníky za několik tisíc. Ty jsou pro skutečně náročné posluchače. Pro většinu diváků by měl stačit přístroj okolo pětistovky. Najít je můžete třeba zde.

Je potřeba v televizoru něco upravit v nastavení? Ano, ale nejedná se o žádnou složitou operaci. U Samsungu jdete do nastavení, vyberete zvuk, dále expertní nastavení a poté něco jako „formát výstupu digitálního audia“, měl by to být hned první řádek a v něm vyberete hodnotu „PCM“. Drobnou nevýhodou je, že vám pomocí dálkového ovladače v takovém případě nepůjde upravovat hlasitost, ale to by u sluchátek nemělo moc vadit. Většinou mají regulátor hlasitosti přímo na sobě.

Alternativy

Samsung Q80C

Q80C je nejvyšší QLED, QN85C nejníže postavený miniQLED. Začnu rovnou od ceny. Začátkem listopadu 2023 se Q80C prodává za cca 20 000 Kč, zatímco QN85C můžete mít za 23 000 Kč. A co konkrétně za ty tři tisíce navíc dostanete? Výraznější HDR díky vyššímu jasu. Lepší práci s lokálním tlumením díky řádově vyššímu počtu zón a z toho plynoucímu vyššímu kontrastu. Plně 10 bitový panel, Q80C má 8 bitů + FRC. QN85C má i vyšší verzi obrazového procesoru, Neural Quantum 4K. A také výkonnější zvuk s lepší „prostorovostí“. Co ztratíte? Kromě 3 000 Kč i možnost vzít 50 palcovou variantu. Pokud je Q80C vaším favoritem, tak doporučuji zvážit i QN85C. Vážně je ve všem o kousek lepší.

Samsung QN90C

QN90C znamená především možnost 43 a 50 palcové varianty. Dále antireflexní vrstvu a lepší pozorovací úhly. Vyšší jas a ještě lepší „prostorovost“ u zvuku. Víc zón u lokálního tlumení. Za mě je zlepšení v případě QN85C -> QN90C menší, než mezi Q80C -> QN85C. Rozdíl v ceně je ale výraznější. QN90C je za 30 000 Kč, to je o 7 000 Kč více než u QN85C. Pokud nepotřebujete antireflexní vrstvu (slunce svítí na obrazovku velkou část dne), tak bych zůstal u QN85C. I ona nabídne velmi dobrý obraz a pokud se chcete posunout ještě o kus dál, tak je tu OLED nebo QD-OLED.

Samsung QN85B

Tady je to velmi jednoduché. Loňský model je v nabídce jen pár e-shopů a stojí o trochu více než ten současný. Navíc se za pár týdnů nejspíš úplně vyprodá. Proto s klidným srdcem můžete zůstat u QN85C.

TCL C845

TCL C845 je zajímavý případ. Její cena jednu dobu spadla pod 20 000 Kč a koncem prázdnin to byla nejlepší dostupná tv pod touto cenovou hranicí. Nicméně ostatní značky (i Samsung) jdou s cenou spíše dolů a TCL naopak zdražilo na skoro 24 000 Kč. C845 je také miniLED, má obdobný jas a nižší počet stmívacích zón. Oproti Samsungu má hlavně antireflexní povrch a také podporu Dolby Vision. Samsung má lepší zvuk, lepší obrazový procesor a upscaling.

Čekal jsem, že se bude s cenou držet lehce pod Samsungem a za takových podmínek by mu mohl docela zatopit. QN85B má celkově obraz o trochu lepší, takže při stejné nebo vyšší (u TCL C854) ceně nedává nákup TCL moc smysl. Jen za předpokladu že opravdu toužíte po Dolby Vision či antireflexní vrstvě. Kdyby se však situace s cenou obrátila a C845 byla o nějaké dva nebo tři tisíce levnější, tak by to bylo velmi těžké rozhodování.

Sony X90L

Jaké jsou teoretické přednosti Sony? Umí až 98 palců (drahé a pro většinu z nás zbytečné), umí podporu DTS a Dolby Vision (pro někoho zásadní), umí tři pozice (výšky) stojanu (drobnost co potěší), má menší rozptyl kvality zpracování (u Samsungu je častěji reportováno vrácení kvůli zpracování). Samsung kontruje výrazně lepší cenou (až poloviční), vyššímu jasu a lepším kontrastem. A také lepším audiem. I když se z teoretických parametrů může zdát, že obrazově Samsung roznese Sony na kopytech tak to není pravda. Samotné hodnoty jasu a kontrastu nejsou vše. Hodně udělá i obrazový procesor a jeho algoritmy a ty se snadno nedají čísly popsat.

Nicméně rozdíl v ceně je obrovský a těžko bych si pro sebe dovedl obhájit že někomu doporučím X90L. Kdyby měla vyšší cenu tak o pět tisíc korun, tak si dovedu představit že jsou čtenáři, kterým za to podpora Dolby Vision či možnosti AndroidTV stojí. Ale při současném cenovém nastavení je to absolutní nesmysl. Potíží u Sony je totiž velmi vysoká cena. Začátkem listopadu byla u jednoho prodejce v akci za 30 000 Kč, ale u všech ostatních byla za šílených 42 000 Kč. A to prosím nikdo za „obyčejné“ LED o 55 palcích nikdo nedávejte.

LG QNED866

V podstatě totožná cena, podobné parametry, ale IPS panel. Tedy výrazně horší černá s nádechem šedé. Od LG vždy milerád doporučím OLED, ale jejich LED se doporučuji vyhnout. Ono něco říká i samotná nabídka obchodů. Schválně se na nějakém srovnávači podívejte kolik e-shopů prodává QLED od Samsung, kolik OLED od LG a kolik QNED od LG. V prvních dvou případech to budou vyšší desítky e-shopů. V tom třetím to bude stěží deset.

Srovnání parametrů Samsung 4K miniLED 2023

QN85C

QN90C

QN95C

Dostupné velikosti

55, 65, 75, 85

43, 50, 55, 65, 75, 85

55, 65, 75, 85

Rozlišení

4K

4K

4K

Barevná hloubka

10 bitů

10 bitů

10 bitů

Typ panelu

VA

VA

VA

Antireflexní povrch

ne

ano

ano

Typ podsvícení

přímé

přímé

přímé

Podsvícení (interní označení)

Supreme UHD Dimming

Ultimate UHD Dimming

Ultimate UHD Dimming Pro

Obnovovací frekvence

100 Hz

100 Hz

100 Hz

Ultraširoký pozorovací úhel

ne

ano

ano

Dual LED

ne

ne

ne

HDR (High-Dynamic Range)

Neo Quantum HDR

Neo Quantum HDR+

Neo Quantum HDR+

Obrazový procesor

Neural Quantum Processor 4K

Neural Quantum Processor 4K

Neural Quantum Processor 4K

Zvukový výkon

60 W

60 W

70 W

Subwoofer

ano

ano

ano

Konfigurace reproduktorů

2.2.2

4.2.2

4.2.2

Object Tracking Sound

ano (OTS)

ano (OTS+)

ano (OTS+)

Q-Symphony

ano

ano

ano

Aktivní zesílení hlasu

ano

ano

ano

Adaptivní zvuk

Adaptive Sound+

Adaptive Sound+

Adaptive Sound+

Operační systém

Tizen

Tizen

Tizen

Wi-Fi

ano

ano

ano

Bluetooth

ano

ano

ano

Bixby

ano

ano

ano

Herní režim

ano

ano

ano

FreeSync

FreeSync Premium Pro

FreeSync Premium Pro

FreeSync Premium Pro

G-SYNC

ne

ne

ne

Obraz v obraze (PiP)

ano

ano

ano

Ambient mód

Ambient Mode+

Ambient Mode+

Ambient Mode+

AI Upscaling

ano

ano

ano

HDMI

4

4

4

USB

2

2

2

CI slot

ano

ano

ano

ARC

ano

ano

ano

eARC

ano

ano

ano

One Connect

ne

ne

ne

Tuner

DVB-T2CS2 × 2

DVB-T2CS2 × 2

DVB-T2CS2 × 2

Spotřeba – maximální (55 palců)

200 W

225 W

235 W

Spotřeba – typická (55 palců)

77 W

81 W

82 W

Doporučené nastavení

Jako vždy to berte toto doporučení jako takový výchozí bod pro další experimenty. Jednotlivé tv (i stejné řady) se od sebe lehce liší, žádný výrobce neprodukuje naprosto identické panely. Rovněž je obraz notně subjektivní disciplína – jak se říká „sto lidí, sto chutí“.

Osobně doporučuji podívat se hned při prvním spuštění televize do nastavení, konkrétně „Všeobecné informace a ochrana osobních údajů“. A i když to z názvu není patrné, tak tady najdete „Úspora energie a řízení spotřeby“ a tam doporučuji vypnout „optimalizace jasu“ a „řešení úspory energie“. Hned co toto nastavení změníte, uvidíte že má televizor vyšší jas. A ačkoliv tohle není mašina co by dokázala ukázat dechberoucí HDR, tak i tak si rozdílu všimnete. Mimochodem, úplně ve spodní části tohoto menu uvidíte i aktuální procenta baterie u dálkového ovladače.

Pokud vám nezáleží na spotřebě a preferujete nejvyšší kvalitu obrazu za všech okolností tak zkuste:

  • Nastavení > Všechna nastavení > Všeobecné informace a ochrana osobních údajů > Úspora energie a řízení spotřeby > Optimalizace jasu > vypnout
  • Nastavení > Všechna nastavení > Všeobecné informace a ochrana osobních údajů > Úspora energie a řízení spotřeby > Osvětlení dle pohybu > vypnout
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Režim obrazu > Film
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Kontrast > 45
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Jas > 25
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Barvy > 30
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Ostrost > 0
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Zvýraznění kontrastu > vypnuto
  • Nastavení > Všechna nastavení > Obraz > Nastavení pro pokročilé > Místní ztmavení > standardní (lokální tlumení nejde zcela vypnout)

Podporované typy souborů

Už od roku 2018 Samsung nepodporuje kodeky Xvid (video) a DTS (audio). Tento stav dále trvá. Xvid bývá typicky použit pro starší filmy, které jsou uloženy v avi souboru. Neznamená to, ale že tv nepřehraje všechny avi soubory, jen ty pro které byl použit uvedený kodek. Tyto filmy lze pořád přehrát, pokud je budete pouštět například z notebooku.

VideoAudioObrázkyTitulky
3GPAACBMPASS
ASFFLACJPEGSMI
AVI (ne Xvid)MPAJPGSRT
FLVMP3MPOSSA
M2TSM4APNGSUB
MKVOGGTTXT
MOVWMATXT
MP4PSB
MPEG
MPG
MTS
SVI
TP
TRP
TS
VOB
VRO
WEBM
WMV

Zjistit cenu

Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (11)

Daniel Pokorný

Vystudoval jsem ekonomku na Masarykově univerzitě v Brně. Přes 7 let jsem pracoval jako nákupčí pro eshopy s elektronikou a mám tak dlouholetý přehled o tom, co jde koupit a skvěle se vyznám v elektronice na českém a slovenském trhu. Stál jsem u zrodu covybrat.cz a mám na starosti mimo jiné oponenturu recenzí a návodů a dělám recenze – převážně elektroniky.

Chcete raději levný televizor?

7.8 Total Score

Hodnocení Samsung QE55QN85C

Při aktuální ceně 23 000 Kč jedna z nejzajímavějších televizí v nabídce Samsungu. Pokud se cena dostane pod 20 000 Kč, tak myslím že prodeje budou parádní. Nemá žádný zásadní neduh a oproti nejbližší konkurenci z vlastní stáje má lepší poměr ceny a hodnoty než Q80C i QN90C. Největší konkurencí mimo Samsung je TCL C845.

Kontrast

8.5

Pozorovací úhly

6

Barvy

7

Konstrukce

8.5

Dynamické scény

8.5

PLUSY

  • 100 Hz panel
  • výborný zvuk
  • výborný jas i kontrast
  • rozumná cena

MÍNUSY

  • nemá Dolby Vision
  • nemá antireflexní vrstvu
  • slabší pozorovací úhly

Přidejte váš dotaz nebo recenzi | Hodnocení lidí

Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (12)

Previous

Recenze Concept VR3550

Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (13)

Next

Recenze Samsung QE55Q80C (QE50Q80C, QE55Q80C, QE65Q80C, QE75Q80C, QE85Q80C, QE98Q80C)

Podobné články

Recenze LG OLEDB4 (OLED55B4, OLED65B4 a OLED77B4)

Recenze LG OLEDC4 (OLED42C4, OLED48C4, OLED55C4, OLED65C4, OLED77C4 a OLED83C4)

Vybral jsem pro vás: 5 Philips televizí ke koupi v březnu 2024

Top 5 Hisense televizí, které si zaslouží vaši pozornost v únoru 2024

Recenze Samsung QE55QN85C (QE55QN85C, QE65QN85C, QE75QN85C, QE85QN85C) | Covybrat.cz (2024)

References

Top Articles
Lights on a Diffuser: What Does the Green and Red Light Mean on My Diffuser?
Why is My Pura Blinking Red? Troubleshooting Guide
11 beste sites voor Word-labelsjablonen (2024) [GRATIS]
Artem The Gambler
Dte Outage Map Woodhaven
Jennifer Hart Facebook
Here are all the MTV VMA winners, even the awards they announced during the ads
Txtvrfy Sheridan Wy
Konkurrenz für Kioske: 7-Eleven will Minisupermärkte in Deutschland etablieren
Hertz Car Rental Partnership | Uber
Bed Bath And Body Works Hiring
W303 Tarkov
R/Altfeet
Culvers Tartar Sauce
Valentina Gonzalez Leak
charleston cars & trucks - by owner - craigslist
Mary Kay Lipstick Conversion Chart PDF Form - FormsPal
Love In The Air Ep 9 Eng Sub Dailymotion
Www Craigslist Com Phx
Cashtapp Atm Near Me
Extra Virgin Coconut Oil Walmart
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Aris Rachevsky Harvard
ABCproxy | World-Leading Provider of Residential IP Proxies
Reptile Expo Fayetteville Nc
Woodmont Place At Palmer Resident Portal
Putin advierte que si se permite a Ucrania usar misiles de largo alcance, los países de la OTAN estarán en guerra con Rusia - BBC News Mundo
THE FINALS Best Settings and Options Guide
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
Which Sentence is Punctuated Correctly?
6892697335
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
Culver's.comsummerofsmiles
Creed 3 Showtimes Near Island 16 Cinema De Lux
They Cloned Tyrone Showtimes Near Showbiz Cinemas - Kingwood
Filmy Met
Prévisions météo Paris à 15 jours - 1er site météo pour l'île-de-France
Delta Rastrear Vuelo
Slv Fed Routing Number
Bozjan Platinum Coins
Beaver Saddle Ark
Yoshidakins
How to Get Into UCLA: Admissions Stats + Tips
Cruise Ships Archives
No Hard Feelings Showtimes Near Tilton Square Theatre
Jefferson Parish Dump Wall Blvd
Empires And Puzzles Dark Chest
Craigslist Lakeside Az
sacramento for sale by owner "boats" - craigslist
Ups Authorized Shipping Provider Price Photos
UNC Charlotte Admission Requirements
Www.homedepot .Com
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5748

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.